Hvilken vin til nytår?
Del
Hvis der er noget vi vist alle kan være enige om, er at champagne er festlige lejligheder. Og hvis der er en aften om året, hvor rigtig mange nyder et glas (eller flere) champagne, må det vist være nytårsaften. Champagnen er en trofast følgesvend, når vi går over til det nye år, fyldt med glæde og forventninger.
Når jeg skriver Champagne må jeg hellere sige, at det er i ordets allerbredeste fortolkning. For mange dækker ordet Champagne over stort set al vin med bobler. Reelt er det dog ikke korrekt, da Champagne alene stammer fra kommunen Champagne i Frankrig.
Når det så er sagt, findes der mange gode (og knap så gode...) alternativer til Champagne - f.eks. en Cava fra Spanien, en Spumante fra Italien - ja sågar en dansk cider. Mange vine med bobler er da også kraftigt inspireret af de dygtige producenter i Champagne, både hvad angår druer og produktionsmetode. F.eks. er en Franciacorta fra Norditalien en lækker vin, der på alle måder byder Champagnen flot op til dans.
Vi drikker for lidt Champagne her i Danmark. Oftest bruges Champagnen kun som understregning af en festlig stemning, men Champagnen er meget mere alsidig og fortjener at blive anvendt bredere. Når du nu har taget det pæne tøj på, inviteret venner og familie, sprængt husholdningsbudgettet med f.eks. hummer, norsk laks eller lignende til forret, så gå all-in og server en lækker Champagne og få en forrygende start på nytårsmiddagen og den gode stemning. Prøv det! - du fortryder det ikke!
Som tilfældet er i Champagne kan andre varianter også være lavet på forskellig vis. Blanc de Blancs er f.eks baseret på ren Chardonnay-drue, mens Blanc de Noirs typisk er et blend af Chardonnay og Pinot Noir druerne. Sidstnævnte anvendes ofte til de lækre rosé-champagner, som for mig giver den festlige stemning endnu et nøk opad.
Hvis der er noget, der for mig kan trække stemningen ned igen, er når jeg hører om at Champagnen får følgeskab af kransekage. Jeg tror det er en speciel dansk idé, at 2 gode produkter som kransekage og Champagne også er gode sammen. Det er langtfra tilfældet. Jeg hører ofte kommentaren om at Champagne er pivsurt. Og hvis det skyldes at staklen har forsøgt at nyde Champagne sammen med et stykke kransekage nytårsaften, forstår jeg godt kommentaren.
Prøv istedet noget andet end kransekagen sammen med Champagnen, Cavaen, Franciacortaen eller den mousserende vin du foretrækker nytårsaften. Min egen - lidt flotte, bevares - servering når klokken ringer nytårsaften, og Champagnen skal poppes, er f.eks. den helt traditionelle blinis med creme fraiche, rødløg og caviar eller stenbiderrogn. Den er en let lille servering, som du kan klargøre i god tid inden midnat og den nyder selskabet fra en lækker Champagne, Franciacorta eller hvad du ellers nyder.
En bedre start på et nyt år findes ikke!
Hos Copenhagen Wine ønsker vi at løfte dine vinoplevelser til et højere niveau - uanset om der er bobler i eller ej. Ræk ud og spørg os - vi elsker at tale om vin og lover at hjælpe dig godt videre og sikre dine gode vin-oplevelser.