Hurtig og nem levering Fri fragt i DK over kr. 1.000 Bedøm os på Trustpilot

Nye vine fra Giampaolo Tabarrini

I den østlige del af Umbrien, kendt som Italiens grønne hjerte, ligger en lille by ved navn Montefalco. 

Montefalco er stedet, hvor druen sagrantino har hovedsæde, og det eneste sted i verden, hvor druen dyrkes seriøst.

Det er druen i Sagrantino di Montefalco DOCG og Sagrantino di Montefalco Passito DOCG.

Druen er meget tykskallet,  og den har et meget højt indhold af sukker. Tanninindholdet findes, så vidt vi ved, ikke højere i andre druer. Navnet Sagra kommer af festival eller højtid, og det refererer til, at druen oprindeligt blev anvendt ved højtider i den katolske kirke. Her var det dog den søde udgave. 

Druen høstes meget sent. Den giver ekstremt holdbare vine, og vinene kan være udfordrende som unge. 

Det høje sukkerindhold giver naturligt høj alkohol i de tørre vine og selv uden tørring, har vinene ofte 15% alkohol eller mere.

De fleste producenter dernede har været igennem lagring på små fade, men erfaringerne har vist, at de mest elegante og tilnærmelige vine produceres ved lagring på store fade.

Sagrantino di Montefalco skal jf. DOCG loven modne 30 mdr., heraf minimum 12 måneder på egetræsfade.

Den er hjælpedrue i Rosso di Montefalco DOC, som er en sangiovesevin med 60-70% sangiovese, 10-15% sagrantino og 15-30% andre lokale druer.

 

Her huserer en mand ved navn Giampaolo Tabarrini

Han er gal og genial på samme tid, og han har været foregangsmand for mange ting i området.

Vi mødte ham for første gang i 2004, hvor vi efter høst i Montalcino kørte til Montefalco for at deltage i Antiprima Sagrantino - den årlige præsentation af de nye årgange. 

Her mødte vi en genert ung mand og dennes hustru. Giampaolo Tabarrini og Federica. Giampaolo havde i 1995 som 22 årig overtaget driften af vingården efter sin far. Farmand havde aldrig tappet selv, men Giampaolo satte skub i tingene. Der blev bygget ny kælder, og faderen Nello rystede på hovedet af knægten med de store visioner. 

Giampaolo præsenterede for os i 2004 årgang 1999, 2000 og 2001. Alle tre årgange blev sendt til Gambero Rosso, som straks kvitterede med at give 3 glas for årgang 2001.

Herfra er det kun gået en vej. Knægten er blevet en mand, som egenrådigt styrer butikken med et helt klart defineret mål: Han vil være den bedste.

Siden 2004 har han gjort mere for området end nogen anden.

  • Han var den første til at præsentere enkeltmarksvine på sagrantino.

  • Han var den første til at producere rosé på sagrantino.

  • Han var den første, der via 100 år gamle trebbiano spoletino træer forfinede denne vin og fik alene skabt appelationen Trebbiano Spoletino DOC. Adarmando - vinen, som satte det hele i gang - fik som den første 100% Umbrien hvidvin 3 glas i Gambero Rosso. Det er nu samlet blevet til 6 gange.

  • Han var den, der fik bragt den gamle drue greo til live igen, da han i en have fandt en gammel vinplante, som han via DNA undersøgelser mv. fandt ud af, var den glemte greo. En drue der i modsætning til sagrantino har høj syre, lav alkohol og lavt tanninindhold.

Han har netop afsluttet byggeriet af en helt vanvittig kælder. Vi kan kun anbefale alle, der kommer til Umbrien, at besøge stedet.

 

Der er kommet nye vine fra Tabarrini

Det er ikke nogen hemmelighed, at den berømte og berygtede rosé fra Giampaolo Tabarrini har været eftersøgt længe af os og jer.

Den har været udsolgt meget længe, men nu er den her.

 

Tabarrini Bocca di Rosa IGT 2020

Flere er blevet overrasket over denne her rosé, som ikke er som andre af vintypen.

Den har tanniner, den har body og ja……. den har høj alkohol. Den holder ca. 15% alkohol.

Vinen er hverken sprittet eller hård, så man kan blive snydt af den, hvis man ikke passer på.

Det er en decideret madvin og besidder som en af få rosèvine den egenskab, at den kan drikkes og fint matche en grillbøf i det varme vejr.

Produktionen er en del lavere end normalen i 2020 årgangen, og vi har taget alt det, vi kan få. Vi ved udmærket, at det ikke er nok til at gøre alle glade.

 

Vi kan også præsentere den helt nye årgang af Tabarrinis fantastiske hvidvin, Adarmando IGT 2019.

 

Tabarrini Bianco dell’Umbria Adarmando IGT 2019

Denne vin har været udsolgt længe, og vi har haft fat i Giampaolo mange gange her i foråret omkring ny årgang. Vinen er først klar, når den er klar, og det er kun Giampaolo, der ved hvornår. Vinen har aldrig ligget på træ, men det er en vin, der udvikler sig både på tank og i flasken, og den er simpelthen aldrig klar før tidligst 15 mdr. efter høst.

Vinen er en af Italiens bedste hvidvine, og den har modtaget 3 glas i Gambero Rosso 6 gange. 2004, 2007 og efterfølgende  for de sidste 4 årgange 2015-2016-2017 og 2018. Det er en vin, der kommer fra +100 år gamle træer, som alle giver ca. 300 kg druer. Der er 22 træer, så det er nemt at regne ud, at der ikke kan produceres mere end 8.000 flasker af denne vin.

Giampaolo var den første til at tage trebbiano spoletino seriøst (den kan ikke forveksles med andre trebbiano varianter), og han skaffede alene DOC appelationen til denne vin.

Den har imidlertid altid heddet Adarmando IGT hos Tabarrini, og det bliver den ved med.

 

Tabarrini Rosso di Montefalco Boccatone DOC 2016

Tabarrinis Rosso di Montefalco er en riserva, men Giampaolo tror ikke på dette begreb for vintypen. 

Vinen er en strålende vin, som er meget holdbar. Det er som tidligere nævnt en vin blandet af flere druer. Tabarrinis blend er 60% sangiovese, 15% sagrantino og 25% barbera. Barbera?? Ja, barbera er en drue, som har været i området lige så længe som i Piemonte. Ifølge Tabarrini endda længere. Han vil ikke anvende cabernet sauvignon og merlot, som mange andre anvender som hjælpedrue. Barbera er som skabt til vintypen med lavt tanninindhold og høj frugtsyre.

Vinen har ligget 18 måneder på slavonske fade på 1.200 og 2.500 liter. Vinen er meget frisk, men har en power, så den kan gå til alle kødretter, herunder store grillbøffer. 

 

Tabarrini Sagrantino di Montefalco Colle Grimaldesco DOCG 2015

En af 3 enkeltmarksvine fra Tabarrini.

Dette er signaturvinen, og de 6.800 flasker kommer fra 22 år gamle stokke på en sydøstvendt mark 390 meter over havet. Marken er meget kalkholdig.

Efter høst har vinen ligget 1.125 dage på 25 hl Garbellotto fade efterfulgt af 18 mdr. på flaske.

Vinen har en vis power og elegance og placerer sig på de to parametre som et kompromis mellem den ultra elegante Campo alla Cerqua og den mere powerfulde Colle alle Macchie.

 

Tabarrini Sagrantino di Montefalco Campo alla Cerqua DOCG 2015

Den mest elegante af Tabarrinis Sangrantino vine.

Druerne kommer fra en 0,8 ha lille mark beliggende 400 meter over havet. Den er syd-østvendt, og den er plantet i 1997. Første årgang var 2006.

Vinen har efter høst ligget 1.120 dage på et stort Garbellotto fad efterfulgt af 18 mdr. på flaske.

Vinen er meget elegant, og der er kun produceret 1.502 flasker af vinen.

Tabarrini Sagrantino di Montefalco Colle alle Macchie DOCG 2015.

Den store vin og Giampaolo Tabarrinis stolthed.

Macchie er to små lots på ialt 3,3 ha. Stokkene er plantet i 1997. Jorden er kalk-og sandsten beliggende i 480 meters højde over havet. De ligger syd- og østvendt, men Giampaolo anvender kun den sydvendte del til denne vin, derfor kun 1.515 flasker.

Vinen er meget elegant og udmærker sig ligeledes ved en power, som aldrig tager over. En meget stor vin.

 

Tabarrini Sagrantino di Montefalco Passito DOCG 2011

Dette er den oprindelige Sagrantino. Den har historisk set altid været en sød vin, som blev anvendt i kirken. Sukkerindholdet er ekstremt højt, og i modsætning til fx. Recioto fra Valpolicella holder denne her søde vin 15% alkohol. Det er en vin, der kun produceres af respekt for historien. Når man som Tabarrini lader druerne tørre mindst 4 måneder på tørreloftet før gæring og lagring, tjenes der ikke penge på vinen. 4 tons druer bliver til 1.800 halvflasker, og det siger sig selv, at der ville være flere penge i at producere den tørre Sagrantino af de 4 tons druer.

Vi takker for valget, da vinen er fuldstændig fantastisk.

Den kan drikkes til mørk chokolade, men til en stor bøf fungerer den også strålende. Første indtryk af vinen er sød, men i munden forsvinder sødmen, og den bliver helt tør.

En kæmpe oplevelse.

 

Bestsellere

Podere Le Ripi Amore e Follia Syrah Toscana IGT 2016

Lagret som en Brunello di Montalcino. En vin med en raffineret elegance.
DKK 206,00

Tabarrini Bianco Dell'Umbria ”Adarmando" IGT 2020

Den originale Trebbiano Spoletino. 7 gange 3 glas i Gambero Rosso, herunder de sidste 5 år i træk.
DKK 215,00

Cascina Roccalini Langhe Nebbiolo DOC 2020

Lækker Langhe Nebbiolo fra de yngste stokke på Roccalini marken.
DKK 162,00
Skriv en kommentar
Velkommen til Copenhagen Wine. Her sælges der noget af det bedste vin du kan finde i Danmark. For at handle her skal du bekræfte at du er fyldt 18 år.